Link Izračun kreditaIzračun depozita Hitri kontakt Lokacije Klepet
Trajnostno Prehranjevanje

Praktični nasveti za bolj trajnostno prehranjevanje

Moderen življenjski slog in olajšan dostop do živil, ki so posledično tudi cenejša, prinašata s seboj tudi posledice, ki se kažejo v zmanjšani kakovosti hrane. Ta je danes večkrat zelo procesirana, po hranilni vrednosti manj ugodna in temelji na neobnovljivih virih, kar neugodno vpliva na naše zdravje in okolje. V nadaljevanju vam zato predstavljamo le nekaj enostavnih nasvetov za bolj zdrav in okolju prijaznejši način prehranjevanja.

Nakupujte ekološko, lokalno in sezonsko

Verjetno poznate občutek, ko prvič v sezoni okusite domač paradižnik z bližnje kmetije, ali jagodo z lastnega vrta. Ne le, da so lokalni in ekološki izdelki okusnejši in bolj zdravi, zaradi načina pridelave in transporta, je uživanje takšne hrane priporočljivo tudi z okoljskega vidika. Hranilne vrednosti ekoloških živil so lahko nekajkrat višje od konvencionalnih živil, zato ni presenetljivo, da se vedno več ljudi navdušuje nad vrtičkanjem. Četudi nimate možnosti pridelave lastne zelenjave, jo lahko kupite direktno od kmetov, na tržnici, ali jo naročite pri lokalnih ponudnikih.

Načrtujte svoje obroke

V Sloveniji smo leta 2022 zavrgli 150.839 ton hrane, od tega 47 % v gospodinjstvih. Evropska unija je zmanjšanje izgub in količine odpadne hrane naslovila v Strategiji od vil do vilic, ki jo je predstavila kot enega ključnih ukrepov v okviru evropskega zelenega dogovora. Ena od najbolj učinkovitih rešitev za zmanjševanje količine zavržene hrane je načrtovanje obrokov. S skrbnim načrtovanjem in vnaprej pripravljenim nakupovalnim seznamom boste zavrgli manj hrane, obenem pa porabili manj časa in denarja, ker boste kupili samo tisto, kar boste kasneje porabili.

Kupujte izdelke brez embalaže

Ko se po trgovinah sprehajamo med dobro založenimi policami, najbrž vsem pozornost vzbudi neznosna količina embalažne plastike, ki obdaja prehrambne izdelke. Nakup brez embalaže ne le občutno zmanjša količino odpadkov v vašem gospodinjstvu, z njim lahko tudi enostavneje prilagodite količino živil, ki jih želite kupiti. Na karti zero waste trgovin portala Manj je več, je že več kot 150 trgovin, kjer lahko vsaj nekatere izdelke kupite brez embalaže. Pri nakupovanju v teh trgovinah je potrebna lastna embalaža v obliki steklenih kozarcev za vlaganje ter drugih posod in vrečk za večkratno uporabo.

Povečajte vnos rastlinske prehrane

Verjetno ste že slišali, da bi morali jesti več rastlinske prehrane. Čeprav ima ta številne zdravstvene in etične prednosti, je tudi z vidika naravnih virov slednji način prehranjevanja najbolj trajnosten. Proizvodnja mesa je namreč odgovorna za približno 12% vseh antropogenih emisij toplogrednih plinov. Je tudi glavni vzrok za krčenje gozdov, onesnaževanje vode in zraka ter izgubo biotske raznovrstnosti in osiromašenje prsti. Če samo 1 mesni obrok na teden nadomestimo z rastlinskim, to na leto pomeni več kot 50 obrokov, kar lahko že zmanjša povprečnih skoraj 90 kg mesa na prebivalca, ki ga pojemo v Sloveniji. Okusne ideje za obroke lahko najdete na spletni strani Slovenskega veganskega društva.

Majhne spremembe, kot so izbira lokalnih in sezonskih živil, načrtovanje obrokov, ali nakupovanje izdelkov brez embalaže lahko znatno zmanjšajo naš okoljski odtis in podprejo lokalne pridelovalce. Z vsakodnevno izbiro bolj trajnostnih možnosti tako ugodno vplivamo na svoje zdravje ter prispevamo k bolj čistemu okolju.

Verjamemo, da lahko vsak izmed nas z majhnimi koraki naredi pomembno spremembo in da je skrb za okolje ter s tem tudi trajnostna potrošnja odgovornost vsakega posameznika.

Zakaj Gorenjska banka?

Vaš zanesljiv partner.

Z vami kadarkoli nas potrebujete.

Znamo vam prisluhniti.

Ponudbo prilagajamo vašim potrebam.

Mar nam je za vaše uspehe.

Rešitve iščemo skupaj z vami. Za vas.

Gorenjska banka

Tu smo za vas

Kontaktirajte nas

od pon. - pet.: 8.00 - 19.00

  • 04 20 84 312
  • info@gbkr.si
  • Kontaktni obrazec

Rezervirajte termin

za klic ali sestanek

  • Dogovorite se za sestanek

Obiščite nas

vam najbližja poslovalnica