Link Izračun kreditaIzračun depozita Hitri kontakt Lokacije Klepet
Woman Waiting Bus Holding Book

Nasveti za enostaven prehod k trajnostnim oblikam mobilnosti

Trajnostna mobilnost postaja vse pomembnejša v svetu, ki se sooča z izzivi podnebnih sprememb, onesnaženja in vedno večje urbanizacije. Načini, kako se premikamo, močno vplivajo na naše okolje in kakovost življenja. Tako kot pri drugih trajnostnih izbirah, tudi pri slednji velja: manj (voženj z avtomobilom) je več. V nadaljevanju lahko najdete praktične nasvete za uvajanje trajnostnih načinov mobilnosti ter si preberete nekaj zanimivosti na področju trajnostnega transporta.

Kolesarjenje kot oblika prevoza in rekreacije

Kolesarjenje postaja vse bolj priljubljeno, tako v Sloveniji kot drugod po Evropi. Po podatkih Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa vsaj štirikrat tedensko kolesari dobrih 13% ljudi. V Ljubljani beležijo tudi porast na stacionarnih števcih koles, prav tako pa narašča število uporabnikov javnega sistema za izposojo koles BicikeLJ. K temu največ pripomoreta elektrifikacija koles in boljše kolesarske steze, deloma pa tudi uspehi slovenskih kolesarjev in večja ozaveščenost o zdravem načinu življenja.

S kolesarjenjem namreč prispevamo k čistejšemu zraku, razbremenjujemo mesta, hkrati pa krepimo mišično moč, porabljamo kalorije in izboljšujemo mentalno zdravje. Za dodatno motivacijo, preverite pobudo Polni zagona.

Gremo z vlakom/avtobusom

Ko govorimo o trajnostni mobilnosti, nas veliko najprej pomisli na javni prevoz. Vožnja z vlakom ali avtobusom ni le veliko bolj ekološka v primerjavi z avtomobilom, temveč je tudi udobnejša, manj stresna, varnejša in cenovno ugodnejša. Z javnim prevozom se izognemo jutranji gneči na obvoznici in iskanju parkirnega mesta. Med potjo lahko spimo, beremo, se družimo s sopotniki ali celo opravimo nekaj dela na prenosniku, saj mnogi vlaki in nekateri avtobusi ponujajo brezžični internet.

Potniki v zadnjih letih že prepoznavajo prednosti javnega prevoza, saj je trend števila prevozov v zadnjih letih pozitiven, v Slovenskih železnicah pa pričakujejo, da bodo leta 2028 letno prevozili kar 25 milijonov potnikov (v letu 2023 je število potnikov znašalo 15 milijonov).

Rešen problem prvega in zadnjega kilometra

Vlak ali avtobus je idealna izbira za prevoz na delo, če živite in delate v kraju, ki ima dobro povezavo, oziroma bolje rečeno v centru tega kraja. Vendar pa lahko delo na obrobju mesta oteži potovanje zaradi tako imenovanega problema zadnjega kilometra – kako premagati razdaljo od železniške/avtobusne postaje do cilja. Če ste v center Ljubljane pripotovali z vlakom ali avtobusom, delate pa denimo v Šiški, je ta razdalja prevelika, da bi jo opravili peš in precej zamudna, če jo želite opraviti z LPP avtobusi. Ena izmed danes ponujenih rešitev je izposoja kolesa, kar večje železniške postaje že omogočajo. Med drugim je priljubljena tudi uporaba električnih skirojev, električnih koles ali skuterjev, saj je veliko modelov zložljivih, torej jih lahko s sabo vzamete na vlak ali avtobus in opravite zadnji del poti takoj, ko prispete na končno postajo. V primeru slabega vremena pa lahko v bližini železniške postaje prevzamete električni avtomobil in tako malo bolj udobno prispete na končni cilj.

Prihodnost javnega prevoza

Če vas zmotijo občasne zamude vlakov oziroma redke linije, niste edini. V Koaliciji za trajnostno prometno politiko so predstavili rešitev za potniški promet, ki predvideva taktni vozni red, to je odhode vlakov in avtobusov na vsake 30, 60 ali 120 minut, odvisno od prometnosti linije. Ta sistem, ki je v številnih evropskih državah že uveljavljen, bistveno poveča število poti, opravljenih z vlakom. Čeprav bo na uvedbo tega sistema treba še nekoliko počakati, Slovenske železnice najprej načrtujejo elektrifikacijo in dvotirnost prog, s čimer se bo kasneje bistveno izboljšala ponudba – večje število vlakov ob konicah, krajši vozni časi.

Ne samo v službo, z vlakom se lahko podate tudi v hribe – PZS je lani izdal aplikacijo Peš iz dolin do višin, ukrepe pa spodbuja tudi Cipra, ali na raziskovanje katerega izmed evropskih mest.

Premišljena uporaba avtomobila

Če se uporabi avtomobila nikakor ne morete izogniti, poskrbite, da se vozite s sopotniki in da svoje poti načrtujete čim bolj optimalno – pri tem vam lahko pomaga tudi portal za izmenjavo prevozov Prevoz.org. Poleg tega boste ogromno naredili, če boste združevali opravke in ostranili nepotrebno težo iz avtomobila, vozili pametno in redno vzdrževali vozilo. Ob menjavi prevoznega sredstva, pa razmislite o naložbi v okolju prijaznejši model.

V Gorenjski banki verjamemo, da so mala dejanja ključ do velikih sprememb. Ne glede na to, ali se odločite za kolesarjenje, uporabo javnega prevoza ali premišljeno uporabo avtomobila, vsaka trajnostna izbira prispeva k izboljšanju kakovosti življenja. Vsak kilometer, prevožen na okolju prijazen način, nas korak za korakom približuje bolj zeleni prihodnosti.

Zakaj Gorenjska banka?

Vaš zanesljiv partner.

Z vami kadarkoli nas potrebujete.

Znamo vam prisluhniti.

Ponudbo prilagajamo vašim potrebam.

Mar nam je za vaše uspehe.

Rešitve iščemo skupaj z vami. Za vas.

Gorenjska banka

Tu smo za vas

Kontaktirajte nas

od pon. - pet.: 8.00 - 19.00

  • 04 20 84 312
  • info@gbkr.si
  • Kontaktni obrazec

Rezervirajte termin

za klic ali sestanek

  • Dogovorite se za sestanek

Obiščite nas

vam najbližja poslovalnica